elfvingintorni

Kesä
Talvi

Elvingin torni

Koe Pohjois-Valkealan erämaa-alue Elvingin tornin huipulta

Tornin rakennutti vuorineuvos Rudolf Bernhard Elving, joka mm. perusti Voikkaan tehtaat 1897 sekä rakennutti läheisen Kirjokiven kartanon. Yli 20 metriä korkea näkötorni rakennettiin alun perin palovartiointia sekä luvattoman kalastuksen ja metsästyksen valvontaa varten. Tornilla oli myös oma statusarvonsa vuorineuvokselle. Sen huipulta hän saattoi näyttää vierailleen kauniita erämaisia maisemia, mutta myöskin omistamiaan maa- ja vesialueita. Kerrotaan hänen joskus selostaneen vierailleen olevansa "kolmen läänin kuvernööri". Siihen aikaan saattoi tornista todellakin katsella maisemia Viipurin, Uudenmaan ja Mikkelin läänien alueelta. Viime sotien aikana Elvingin torni oli tehokkaasti käytössä, sillä se toimi lottien miehittämänä ilmavalvontapaikkana Pohjois- Kymenlaaksossa.

Museovirasto on todennut tornin kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi ja määritellyt sen ohjelmissaan kunnostamisen kohteeksi. Syksyllä 1994 päättivät Kymiyhtiö ja Valkealan Lions-klubit yhdessä "herättää 90-vuotiaan tornivanhuksen unestaan ja kunnostaa sen luontomatkailijoiden ja Pohjois-Valkealan erämaamaisemien ihailijoiden käyttöön. 

Elvingin torni on avoinna yleisölle kesäaikana ja sinne peritään pientä pääsymaksua. Katso tarkemmat aukioloajat LC Valkealan kotisivuilta. 

Lisätietoa 

www.lions.fi/valkeala

pysykartallakesa

Kohde-info

soveltuvuus

Soveltuvuus
Ryhmät, Päiväretkeläiset

varusteet

Varusteet
Ei erityisvarusteita 

opasteet

Opasteet
Tieltä 368 tienviitat

Saavutettavuus

patikointi

Hiekkatie perille saakka 

Palvelut

kahvila

Lähin kahvila Hillosensalmella

Kohteessa

nakoala

Näköala

nahtavyysmuseo

Nähtävyys

suursavoop   kuoma   pitajanuutiset   hewsaw   kkauppa   mantyharju  masek   maakuntaliitto   vipuvoimaaeu   eualuekehitysrahasto    repovesi