laijarvenlintualue

Kesä
Talvi

Laijärven lintualue

Laijärvi on pääosin umpeenkasvanut pieni järvi Valtolantien varressa. Vesialuetta ympäröivät laajat ruovikot, saraikot sekä avo- ja pajuluhdat. Pinta-alaltaan Järvi on noin 19 hehtaaria. Rantaviivaa on parisen kilometriä. Avovesiosuus järvessä on varsinkin kesäaikaan hyvin pieni, mutta siellä pesii edelleen hämmästyttävän laaja lajikirjo. Järven eteläpäässä on Mäntyharjun Luonnonystävien vuonna 1998 rakentama lintutorni, josta pystyy hyvin tarkkailemaan järven elämää. Lintutornia on kunnostettu vuonna 2013. 

Alueella pesii muun muassa laulujoutsen, kaulushaikara, tukkasotka, härkälintu, silkkiuikku sekä useita lokki- ja sorsalajeja. Muuttoaikoina järvellä on tehty havaintoja kurjesta, uivelosta, suokukosta ja mustaviklosta. Petolinnuista alueella säännöllisesti saalistavat nuolihaukka, kanahaukka sekä ruskosuohaukka. 

Hyvä tietää

Alueella ei ole tulentekopaikkaa ja avotulenteko on kielletty. Lintutorni soveltuu hyvin pyöräilyretkien levähdyspaikaksi. Autotieltä matka lintutornille on parisen sataa metriä. Matkaa Mäntyharjun keskustasta Laijärvelle on vajaa 10 kilometriä. Auton voi jättää "ohitustien" varteen. Tornille menee pieni polku, jonka kosteisiin paikkoihin on laitettu pitkospuut. Keväällä saatat tarvita silti saappaita. Torniin on verraten jyrkkä kiivetä, joten se ei sovi aivan perheen pienimmille. 

Paikan koordinaattit: N 61.20.040, E 026.54.376 ja sieltä voi löytää myös geokätkön.

 

pysykartallakesa

Kohde-info

soveltuvuus

Soveltuvuus
Päiväretkikohde, lintujen tarkkailu

varusteet

Varusteet
Kumisaappaat 

opasteet

Opasteet
Ei opasteita 

Saavutettavuus

pyoraily

Pyöräilyreittien läheisyydessä 

Palvelut

kahvila

Lintutorni, ei palveluita  

Kohteessa

luonnonnahtavyys

Luontonähtävyys

nakoala

Näköala

suursavoop   kuoma   pitajanuutiset   hewsaw   kkauppa   mantyharju  masek   maakuntaliitto   vipuvoimaaeu   eualuekehitysrahasto    repovesi