pyhaniemenperinnetila

Kesä
Talvi

Pyhäniemen perinnetila

Pyhäniemen perinnetila on osayleiskaavan suojelukohde ja se kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettujen kulttuuriympäristöjen kohteisiin.

Pyhäniemi on perinnemaisema, jonka kansantieteellisesti merkittävä rakennuskanta pihapiireineen muodostaa yhtenäisen, peltojen ympäröimän kokonaisuuden. Tilalla on ollut torppa 1700-luvulta lähtien, joka muodostui taloksi 1800-luvulla. Pyhäniemeä on restauroitu ja kunnostettu kolmen pihan ympärille.

Kaikki Pyhäniemen rakennukset ja rakenteet kattoja lukuun ottamatta, ovat säilyneet yksityiskohtia myöten alkuperäisessä asussaan joten kokonaisuus muodostaa erittäin harvinaisen ja yhtenäisen talonpoikaisen rakennusryhmän. Päärakennuksella kaksine kuisteineen ja kivinavetalla on myös huomattava rakennushistoriallinen arvo. Peltoalueen pohjoispuolella on puolestaan laaja kaskikoivikko. 

Pyhäniemen pellot ovat paikallisella maanviljelijällä vuokrakäytössä. Tila hankittiin aikoinaan valtion omistukseen maaherra J. Juhani Kortesalmen aloitteesta. Tilan rakennuksien korjaamiseen osoitetut varat hupenivat ja työ keskeytyi, kunnes Metsähallitus tuli mukaan Pyhäniemen pelastamiseen. Tilan kohtalo on epäselvä, sillä tämänhetkisen tsrategian mukaan tila ei ole osa Metsähallituksen kehittämistoimenpiteitä. 

Vaikka Pyhäniemen tilan rakennukset ovat lisäkunnostuksen tarpeessa, on ympäristö kuitenkin ainutlaatuinen, historialtaan kiehtova ja matkailunkin kannalta mielenkiintoinen kohde. 

Hyvä tietää 

Perinnetilalle pääsee Pyhäkosken ulkoilureittiä pitkin. Ulkoilureittikarttaa myydään Mäntyharjun kunnan neuvonnassa, os. asematie 3. 

Avaa karttapalvelussa

pysykartallakesa

 

Kohde-info

soveltuvuus

Soveltuvuus
Retkeilijät, ryhmät 

opasteet

Opasteet
Ei opasteita 

Saavutettavuus

patikointi

Pyhäkosken ulkoilureitin läheisyydessä. Kohdetiedustelut: Mäntyharjun matkailuneuvonta 

Palvelut

kahvila

Ei palveluita 

Kohteessa

nahtavyysmuseo

Nähtävyys

suursavoop   kuoma   pitajanuutiset   hewsaw   kkauppa   mantyharju  masek   maakuntaliitto   vipuvoimaaeu   eualuekehitysrahasto    repovesi