verla

Kesä
Talvi

Verla

Maailmanperintökohde Verla on ainutlaatuinen nähtävyys lähellä Repoveden kansallispuistoa sekä Kouvolaa. Vuodesta 1972 alkaen tehdasmuseona toimiva entinen ruukkikylä hyväksyttiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1996. 

Tehdas lakkautettiin vuonna 1964, mutta sen laitteet ja rakennukset jätettiin koskemattomiksi, kunnes se avattiin museona vuonna 1972, jolloin Verlan ensimmäisen puuhiomon perustamisesta oli kulunut 100 vuotta. Vuonna 1991 Kymmene Oy eli nykyinen UPM-Kymmene Oyj teki aloitteen museoalueen virallisesta suojelusta, mikä oli merkittävä askel eteenpäin kohti Verlan hyväksymistä UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Hyvä tietää 

Verlan tehdasmuseo on avoinna matkailijoille toukokuun alusta syyskuun puoliväliin. Maailmanperintökohteeseen kuuluu kuitenkin myös laajempi alue, jolla voi vierailla ympäri vuoden. Verla on hyvin saavutettavissa sekä omalla autolla että retkeilyreittejä pitkin. Maailmanperintökohteeseen ja sen suojavyöhykkeeseen kuuluu tehdasalueen lisäksi muun muassa työntekijöiden asuntoja. Alueen museoon voi tutustua ainoastaan oppaan johdolla, mutta tehdasalueella on muutakin mielenkiintoista ja tilausravintolanakin toimiva hyvä kahvila. Tehtaan alueella on myös luontopolku - löydät sen nimellä Verlan puulajipolku. Puulajipolun läheisyydessä on myös historiatietoa alueen kalliomaalauksista. 

Verlan tehdasmuseo
Verlantie 295
47850 Verla
Puh. 020 0415 2170
www.verla.fi

pysykartallakesa

Kohde-info

soveltuvuus

Soveltuvuus
Päiväretkikohde, ryhmät, perheet 

luontopolku

Metsätietopolku kohteessa 

Saavutettavuus

melonta

Repovesi-Verla -melontareitti 

pyoraily

Pyöräilyreittien läheisyydessä 

Palvelut

mokkipalvelut

Mökkipalvelut

ostokset

Ostokset

kahvila

Kahvila

ravintola

Ravintola

elamyspalvelut

Elämys/ohjelmapalvelut

Kohteessa

sisawc

WC sisällä

nahtavyysmuseo

Nähtävyys/museo

esteetonpaasy

Esteetön pääsy

parkkipaikka

Parkkipaikka

suursavoop   kuoma   pitajanuutiset   hewsaw   kkauppa   mantyharju  masek   maakuntaliitto   vipuvoimaaeu   eualuekehitysrahasto    repovesi